Статии

Ивана – Биография

by in Биографии 16.09.2020

Ивана е родена на 31 януари 1969 г. в Айтос. Тя е единственото дете в семейството на Кина и Тодор Калудови. През 1993 г. Ивана ражда дъщеря си Теодора. След безрезултатно следване в няколко университета и сключване на брак, Ивана най-после се дипломира в Свищов. Всички в нейния род са

музиканти като най-голямо влияние върху нея упражнява баща и. Той е известен акордеонист. Бабата, на която Ивана е кръстена, също е била певица. Твърди се, че Ивана е била едва 4-5 годишна, когато е запяла.

В първата й дамска формация „Прима +“ Ивана свири на клавирни инструменти и синтезатор. Среща колежката си Стояна в едно заведение. Кани я да се присъедини към групата. Когато формацията е в състав Ивана, Стояна и Румен получава покана да свири в популярното заведение „Приказките“. Талантът й е забелязан от управителя на музикална компания “Пайнер” и тя получава предложение да подпише договор с фирмата.

От 1999 г. до днес Ивана е част от Пайнер. Първата й записана песен е „Идол“, а втората е дует с Коста Марков

– „Дърво без корен“. Третият й запис е хитът „100 патрона“, както е наречен и дебютният ѝ албум. Той става носител на наградата за дебют през 2001 година на Годишните награди на списание „Нов фолк“. Певицата печели награда и на Фестивала за авторска песен с народностно звучене „Тракия фолк 2000“.

2001 и 2002 години са преходни за Ивана, а през 2003 г. кариерата й набира скорост. След това звездата печели и приза „Певица на годината“ за 2003, 2004 и 2005 г.

През 2006 г. за пореден път певицата се включва в лятното турне на Пайнер. На наградите на телевизия Планета на 22 февруари 2007 г. Ивана печели и най-високия възможен приз — Мегазвезда на Планета ТВ. След кратък застой в кариерата си през 2007 г. в началото на 2008 Ивана печели наградите за Албум на годината за „Празник всеки ден“ и Албум на десетилетието за „Няма спиране“(2004 г.) съответно на церемониите на Планета ТВ и на сп. „Нов фолк“.

В началото на 2008 г. тя реализира музикалния филм „Всичко е любов“ и нов албум — “Блясък в очите. Ивана организира и самостоятелен концерт „Ивана Лайв Парти, а през есента «Ивана Лайв Тур USA 2008» — американско задгранично турне. През 2008 година Ивана снима три клипа-“Ти си най-най”, „Аз съм с теб“, както и „Пий едно“. В началото на следващата година звездата и силната балада „Аз съм с теб“, получава три номинации на годишните музикални награди на Планета ТВ — за „най-добър видеоклип“, артистично присъствие на изпълнител във видеоклип и за песен на годината.

През 2009 година Ивана печели два приза на Седмите годишни музикални награди на Планета ТВ. Песента „The Man“, с премиерно излъчване на 1 април става № 1 за месеца в класацията „Планета Хит 50“.

През месец май песента печели отличието „Хит на пролет 2009“.

В началото на летния сезон Ивана заснема два видеоклипа, към нови песни в Златни пясъци.

На 13 юли 2009г. на екран е видеото на „Тръгвам с тебе“.

На 4 август премиерно в ефира на телевизия Планета се появява клипа на песента „Недей“.

На 18 август, Ивана сяда на стола на Бареков и за един час става водеща на предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Дискография

  • 100 патрона (2000)
  • Ивана — Live (2001)
  • Мирише на любов (2003)
  • Без Граници (2003)
  • Няма спиране (2004)
  • Доза любов (2005)
  • Single+best collection:”Дъжд от рози”(multimedia CD)(2006)
  • Празник всеки ден (2006)
  • Ivana MP3 Hits collection (2007)
  • Блясък в очите (2008)
  • SPECIAL EDITION:Блясък в очите + Всичко е любов CD+DVD(2008)

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *