Статии

Цветелина Янева – Биография

by in Биографии 16.09.2020

Цветелина Георгиева Янева e родена на 5 октомври 1989г. в гр. Пловдив. Зодия Везни e. Преди да започне самостоятелна кариера през май 2008г., работи 2 год. като певица в известния орк. “Орфей” с ръководител – баща й Георги Янев и солистка – майка й Пепа Янева. Има брат и сестра, по-големи от нея. Сестра й живее в

Испания от 2002г., но се завръща в България през 2010г. Брат й пък е в строителния бизнес. Семейството й живее в Пловдив, но повече време прекарват в Белащица, на 5 км от града, където имат къща и звукозаписно студио.

От съвсем малка била по сцените с оркестъра. Цветелина започнала с народни песни, но в тийнейджърските си години се пренасочила към поп и джаз. Посещавала е уроци по пеене при Радиана Задума в Синдикалния дом в Пловдив, където са ходили и други нейни колеги – Карлос, Dillan, 032. Причината за преориентация й към поп-фолк е, че според нея попът в България няма никакво развитие.

Тя дебютира през месец юли 2008 с хитовата й балада “Открадната любов”, с която изумява дори най-голямата звезда в родния шоу-бизнес – Азис. Той открито признава, че това е най-големият глас, който е чувал някога. В средата на месец август заминава с оркестъра на голям поп и джаз фестивал в Будапеща и смачква конкуренцията.

През есента излиза втората й песен “Трите имена”, която представя на промоция в комплекс Планета Пайнер – Димитровград. Третата песен на Цветелина “Ранявай ме” излиза през зимата и излиза на екран точно за Новата 2009 година. В клипа участва Мистър България 2006 – Лъчезар Иванов. Между тях прихвърчат искри, но любовта така и не пламва, макар всичките медии да бълват новини, че това е новата светска двойка.

Успехът на Цвети се потвърждава, като представя дебютната си песен “Открадната любов” на концерта по случай Седмия рожден ден на Планета ТВ на 9 Декември. Тя участва със същата песен в Коледната програма на Планета и с “Да обичаш безразличен” в Новогодишната.

В началото на 2009г. се появява “Авторът е друг”. Песента е промотирана на годишните музикални награди на Планета ТВ. На тях Цвети получава статуетката за Дебют на 2008г. Малко след това са наградите и на сп. Нов Фолк в клуб БИАД. На тях също взема наградата за Откритие на 2008г. и представя песента си с момчетата от 032 – “Три минути”.

Следва мощен кючек, който предизвика много коментари – “На първа среща”. След нея последва и “Като вирус” – петата песен, която се нареди сред най-силните й. В края на годината Цветелина участваше в концерта Осем години Планета ТВ в НДК. Там тя изпълни с ефектно шоу песента с група 032. Като завършек на 2009 бе песента “Преди да свикна” – тежка балада, която бе част от Коледната програма на Планета.

Новата 2010г. певицата посрещна и с нов хит. Това е именно “Искаш война”, която изпълни няколко месеца по-късно на годишните награди на Планета, където грабна приз за парчето “Три минути” с 032. Там тя се бореше в още две категории – за Най-прогресиращ млад изпълнител и за Видеоклип на годината – “Като вирус”.

Единадесетото поп-фолк парче, което Цвети представи е “Момичето за всичко”. За втори път работи с Велислав Драганински и отново има голям успех. Песента бе и част от програмата на концерта 20 години Пайнер през юни.

Нова изпепеляваща любов връхлита младата дама през пролетта. Тя се мести при своя любим в София. Пуска ново парче, е интересното заглавие “Всичко”. В него се пее за любимия човек – “Кълна се ще убия всеки, от който чуя даже и дума против тебе”. Янева продължава със следващо видео на “Празна стая”, в което Алекзандър Маккуин стайлинга й предизвика коментари навсякъде.

Следва подготовка за турне, както и две нови песни, едната от които е на румънския хитмейкър Кости. За първи път режисьор е ангажиран само за едно представяне на турне. Николай Нанков подготвя изцяло шоуто на младата певица. То ще е с акцент върху живото пеене, което е стихията на Цветелина Янева.

Веднага след турнето певицата записва дует с румънското дете-чудо Ionut Cercel. Дуетното им парче “Влез” се пръвръща в тотален хит, само за няколко дена. Клипът е в арабска стилистика, сниман с около 100 статиста и няколко камили. Действието се развива в кино център Бояна, където се снимат редица филми.

В края на годината и преди зимата, точно на рождения ден на певицата – 5 октомври, се появява дебютният й албум – “На първо място”. Той включва 16 песни, от които две нови – “На първо място” и “На практика”. Промоцията му се състоя в столичния Sin City, като много колеги уважиха младата 21-годишна певица. Режисьорът Нанков отново се погрижи всичко да бъде изпипано, като екипът му построиха втора сцена и стени в заведението.

Албуми
На първо място — 2010

* 1. Влез — дует с Ionut Cercel
* 2. На първо място
* 3. За контакти
* 4. Всичко
* 5. Момиче за всичко
* 6. Да обичаш безразличен
* 7. Искаш война
* 8. Преди да свикна
* 9. Авторът е друг
* 10. Ранявай ме
* 11. Три минути feat. Група 032
* 12. На първа среща
* 13. Празна стая
* 14. Открадната любов
* 15. Като вирус
* 16. На практика

Други песни

* 1. Трите имена
* 2. Виждал ли си
* 3. Пиле шарено /ft. Илиян
* 4. Големите размери /ft. Carlos

Видеоклипове

* Открадната любов /18.07.2008/
* Ранявай ме /30.12.2008/
* Три минути /07.04.2009/
* Авторът е друг /30.04.2009/
* На първа среща /29.06.2009/
* Като вирус /03.09.2009/
* Искаш война /27.11.2009/
* Момиче за всичко /08.02.2010/
* Всичко /12.04.2010/
* Празна стая /20.05.2010/
* За контакти /11.07.2010/
* Влез /24.09.2010/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *